De geschiedenis van Klomp Transport

Na de oorlog was het hard werken en Barend Klomp sr. was in 1951 in de kost bij familie op een boerderij aan de Essenerweg in Kootwijkerbroek. Als tegenprestatie leverde hij hand en spandiensten en leerde hij zo vele verschillende werkzaamheden, voornamelijk in het metselen blonk hij al snel uit. Ondernemend als hij was wilde hij zijn kwaliteiten graag benutten in een “eigen bedrijf” en al in 1953 startte hij zijn transport onderneming. In die tijd ging je niet naar een bank, maar met hulp van zijn broer Ties Klomp (destijds eigenaar van hotel Marktzicht te Harderwijk) kon hij zijn eerste eigen vrachtwagen kopen.

Een Engelse Bedford! De eerste jaren specialiseerde hij zich al in het vervoeren van zware materialen als zand en stenen. En er was genoeg werk! Met het droogleggen van de polders waren er veel basalt stenen af- en aan te voeren. Na de eerste jaren groeide zijn ervaring in het (zwaar) transport, maar ook in het ondernemen. Het was Barend Klomp sr. al snel duidelijk dat hij meer kon en meer wilde dan alleen zand en stenen. Spoedig werd zijn wagenpark uitgebreid met een GMC (een oude legertruck) , die weliswaar zijn diensten al had bewezen in de oorlogsjaren, maar nog prima dienst kon doen bij Klomp Transport. Zo heeft hij zijn bedrijf in 1958 “omgedoopt” tot Caravantransport B.Klomp en zijn wagenpark uitgebreid met meer wagens, maar ook met tractoren voor het afhalen van caravans.

Vanaf die tijd was het vervoer vooral geënt op stacaravans, chalets en woonwagens, Caravan Transport B.Klomp viel vooral op doordat zij de eerste transporteur was waarbij het afhalen en plaatsen met een tractor gebeurde. Toen al onderscheidde Klomp zich door dingen te doen die andere transporteurs niet deden of daar niet voor waren uitgerust. In deze jaren was het gebruikelijk dat een stacaravan werd gelost op de parkeerplaats van een camping of op het erf bij een boer. Men moest zelf maar zorgdragen voor het plaatsen en vaak werd de hulp ingeroepen van een plaatselijke boer met een tractor. Hier had Barend Klomp voordeel van het feit dat hij vele jaren op boerderijen in de “kost had gezeten”.

Toen al “ontzorgde” Barend zijn opdrachtgever door maatwerk te leveren tot aan de standplaats. “Pa Klomp” was dan ook met zijn oude truck en tractor een opvallende bezienswaardigheid op menig camping, maar ook op woonwagenlocaties. Doordat de standplaats van de stacaravan uitvoerig aan inspectie werd onderheven heeft Barend Klomp sr. zich uiteindelijk ook kunnen specialiseren in het aanleggen van standplaatsen.

Niet zelden gaf hij adviezen over het verstevigen van standplaatsen door middel van beton platen of zelfs funderingen. Hij wilde dat zijn klanten nog jaren plezier zouden ondervinden van hun stacaravan of chalet zonder het risico op verzakken. Klomp Transport vervoerde destijds al woonwagens met een lengte van maar liefst 12 meter! Hij had al snel veel tevreden klanten en kreeg zo ook naamsbekendheid bij gemeenten en overheden, regelmatig kwamen uit die hoek opdrachten voor het vervoeren van volledige woonwagenlocaties of werd zijn expertise ingeroepen voor advies.

Hij deed zowel ervaring en kennis op in vervoer, als in plaatsen en stellen, aftimmeren, aansluiten en demontage. Deze kennis heeft hij niet alleen overgedragen aan Barend Klomp jr. maar ook altijd gedeeld met zijn werknemers. En zo is er in meer dan 60 jaar een solide bedrijf ontstaan met gemotiveerde specialisten met kennis op meerdere vlakken. Eén ding is al die jaren onveranderd gebleven. De service en kwaliteit van Klomp Transport staan nog steeds hoog in het vaandel! Nog altijd willen wij de opdrachtgever “ontzorgen” door de stacaravan of chalet niet alleen te vervoeren, maar kant en klaar voor u af te leveren op de plaats, die u aangeeft!

Snel en zorgvuldig!

Konden erg snel ons van dienst zijn bij het plaatsen van het chalet. Enorm vakkundige en prettige mannen die het werk kwamen doen die goed mee aan het denken waren. Klomp staat bij mij zeker op nummer 1!
Jeroen Lensink

Wil je meer informatie over onze diensten?